Bob Dylan in beeld

January 1, 2006 - Uncategorized

No direction home
Op 27 en 28 december 2005 zond de NPS de documentaire ‘No direction home’ van Martin Scorsese uit. De opkomst en ondergang van Dylan’s stardom (1963-1966) wordt in beeld gebracht tegen de achtergrond van de politieke en culturele situatie in de Verenigde Staten tijdens de jaren ’60. Historische fragmenten van opstanden en optredens worden afgewisseld met interviews die recent zijn opgenomen. Aan het woord komen Bob Dylan zelf, Joan Baez, Pete Seger, Allen Ginsberg en vele anderen die Dylan in die tijd omringden.
Jammergenoeg spreken zij alleen over ‘toen’, en komen we niet te weten hoe het Bob Dylan in de afgelopen 40 jaar vergaan is.En eigenlijk blijft Bob Dylan 3 uur lang een mysterie.

Don’t look Back
Wat dat betreft is er een andere documentaire die eigenlijk veel meer van Bob Dylan laat zien. In 1965 volgde filmmaker Don Alan Pennebaker Bob Dylan tijdens een toernee door Engeland. Dylan zegt in No direction home daarover dat hij er in eerste instantie gek van werd. De camera volgde hem overal. “Maar op het laatst was ik me niet eens meer bewust van de aanwezigheid van de camera”. En dat is het sterke punt van Don’t look back. Je zit op de huid van Dylan, waardoor meer van zijn persoonlijkheid naar voren komt dan in de keurige interviewfragmenten van Scorsese.

› tags: Film / Muziek /