Colombiaanse presidentskandidaat op Facebook en Twitter

May 25, 2010 - Uncategorized

Aanstaande zondag 30 mei zijn er presidentsverkiezingen in Colombia. De verkiezingscampagne is onverwacht levendig geworden door de komst van Antanas Mockus als presidentskandidaat voor de Colombiaanse Partido Verde, de Groene Partij. Zijn succes is mede te danken aan zijn gebruik van Facebook en Twitter.

Facebook populair in Colombia
Twintig miljoen Colombianen hebben een internetaansluiting. En meer dan zeven miljoen daarvan gebruikt Facebook. De Facebookcommunity van Colombia is een van de grootsten wereldwijd. In maart van dit jaar staat het land vergeleken met alle andere landen op de twaalfde plaats met zijn aantal Facebookgebruikers.

Internet bundelt collectief enthousiasme
Antanas Mockus heeft sinds zijn verkiezing als presidentskandidaat op 14 maart 684.827 fans op Facebook verzameld. Duizenden websites en blogs steunen Mockus. Kunstenaars, studenten en intellectuelen organiseren ondersteunende songs, video’s en happenings. Onlangs kondigde hij aan dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Dat heeft het enthousiasme voor zijn presidentsschap niet verminderd. Mensen waarderen zijn eerlijkheid. De aanpak van Mockus is een verademing in het door geweld geteisterde Colombia.

Wiskundige, filosoof en politicus Mockus werd bekend toen hij als rector aan de universiteit van Bogota zijn broek liet zakken voor een zaal studenten die zijn lezing verstoorden. Hij werd ontslagen, en vervolgens in 1995 (en opnieuw in 2000) tot burgemeester van Bogota gekozen.

Betrokken aanpak hervormt Bogota
De nieuwe burgemeester pakt de problemen in de hoofdstad van Colombia op een eigenzinnige manier aan. Bogota is bij zijn aantreden een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Mockus gebruikt vooral creativiteit en humor om de levensstandaard van alle inwoners te verbeteren. Zijn aanpak is vergeleken met het surrelisme van Dali. Hij wil dat mensen zelf gaan inzien dat regulering bijdraagt aan een menswaardiger manier van leven.

Mimespelers en eerlijke taxichauffeurs
Een van zijn beroemdste stunts is het ontslag van 3000 verkeersagenten waarvan een deel corrupt is. In plaats daarvan zet hij 400 mimespelers aan het werk, die overal op straat op speelse wijze verkeersovertreders belachelijk maken. Colombianen vinden het erger om voor gek gezet te worden dan om een boete te betalen, is zijn redenering. Hij laat stoepen aanleggen en sterren schilderen op alle plaatsen waar voetgangers zijn omgekomen bij een verkeersongeval. Zijn aanpak heeft succes: tijdens zijn burgemeesterschap vermindert het aantal verkeersongelukken met de helft.

Wanneer rebellenleger FARC hem tijdens zijn ambtsperiode bedreigt verschijnt hij vervolgens in een colbertje waar een hartvormig gat is geknipt bij zijn linkerborst. Eerder verscheen hij in een soort Superman outfit om zich als Supercitizen te profileren. Tijdens een periode waarin er een tekort aan water is in de stad, neemt hij met zijn vrouw een douche op de televisie. Om te laten zien hoe je water kan besparen. Dat levert een blijvende besparing van 40% op, wanneer inwoners zich realiseren dat ze zo ook goedkoper uit zijn.

Hij vraagt inwoners van de stad hem te melden wanneer ze een eerlijke taxichauffeur ontmoeten. Met die eerlijke taxichauffeurs stippelt hij vervolgens een beleid uit om de mentaliteit van taxichauffeurs te verbeteren. Ik wil geen leider zijn, zegt Mockus, ik wil samenwerken.

Interactieve aanpak effectief
Mockus verandert de werkwijze van de politie én de mentaliteit van de inwoners. Het aantal moorden daalt met 30%. Het wapenbezit daalt. Alle huizen krijgen een drinkwatervoorziening en de meesten een aansluiting op het riool. Omdat vrouwen zich onveilig voelen in de stad, stelt hij een vrouwenavond in, eens per jaar. De mannen moeten op het huis en de kinderen passen, en honderdenduizenden vrouwen gaan feestvieren. Hij stelt een sluitingstijd voor kroegen in en hervormt het belastingstelsel. Toen hij rijken opriep vrijwillig een extra belastingbijdrage te betalen deden 60.000 mensen dat.

Voorsprong via nieuwe media
De kandidaat die op 30 mei meer dan 50% van de stemmen krijgt is gelijk president, zo niet dan volgt er een tweede verkiezingsronde op 20 juni. De spanning loopt op. Twee maanden geleden was Juan Manuel Santos de gedoodverfde opvolger van zittende president Ulribe. Op dit moment heeft Mockus volgens de peilingen een kleine voorsprong van op Santos, en zijn aanhang blijft groeien. Wanneer Antanas Mockus zijn opponent Santos verslaat is hij na president Obama (VS) een van de eersten die via social media een grote aanhang op de been krijgt.

http://www.facebook.com/a.mockus
http://twitter.com/AntanasMockus
http://www.partidoverde.org.co/
http://www.visionariosporcolombia.com/

› tags: Tegenbeweging /