De magische wereld van Ivan Bilibin

September 1, 2011 - Uncategorized
Ivan Jakovlevitsj Bilibin (Иван Яковлевич Билибин) was een Russische illustrator, grafisch ontwerper, docent en decorontwerper.
Russische magie in houtsnedes
Bilibin leefde van 1876 tot 1942 en was een leerling van Ilja Repin. Hij werd bekend in 1899 met zijn illustraties van Russische sprookjes zoals The Tale of Ivan the Tsar’s Son en Vassilisa the Beautiful.

Vassilia the Beautiful, 1899

 
The Tsar’s son and the Frog, 1930

St. Petersburg rond 1900: Mir Iskoesstva
Bilibin maakte deel uit van de Russische kunstenaarsbeweging Mir Iskoesstva (Wereld van de Kunst) in St. Petersburg. Deze beweging gaf onder andere een tijdschrift uit over moderne Westerse kunst én kunstenaars die zich lieten inspireren door volkskunst, zoals Bilibin. Hoofdredacteur van het tijdschrift was Sergei Diaghilev, die later de drijvende kracht achter de Ballet Russes werd.

Decorontwerp voor de opera The Golden Cockerel van Rimsky-Korsakov: Dorpsplein
 

Ballet Russes experimenteert met dans, muziek en kunst

Deze Russische balletgroep trad tussen 1909 en 1929 veel op in Westerse landen, met verschillende voorstellingen, en in steeds wisselende samenstellingen. Het fameuze gezelschap bracht vernieuwende choreografieën en muzikale uitvoeringen en werkte met experimentele decorontwerpen en kostuums. Behalve Russische ontwerpers zoals Bilibin werkten ook kunstenaars als Pablo Picasso, Georges Braque, Coco Chanel en Henri Matisse aan de voorstellingen mee.

Decorontwerp voor de opera The Golden Cockerel van Rimsky-Korsakov: Paleis

Bronnen, meer informatie en meer afbeeldingen


› tags: Ambacht / Cultuur / Kunst /