Phenakistoscope

De kleine animaties van de Phenakistoscope

November 24, 2015 - Uncategorized

Joseph Plateau ontwierp de Phenakistoscope ergens rond 1840. Het was een van de eerste vormen van animatie, een nieuwe uitvinding en gelijk een enorm succes.

De phenakistoscope bestond uit een beschilderde schijf met smalle openingen en een draaiconstructie. Wanneer je voor een spiegel gaat staan, de schrijf ronddraait en door de openingen in de schijf naar het spiegelbeeld kijkt dan komen de geschilderde figuren tot leven. Ze gaan bewegen en herhalen keer op keer dezelfde beweging. Door die herhaling krijgt de beweging iets hypnotiserend. Er gebeurt niets nieuws maar je blijft er toch naar kijken. Het woord phenakistoscope komt uit het Grieks: phenax, -akos betekent bedrieger en skopein betekent zien.

Phenakistoscope images in the mirror

De psychedelische voorloper van de GIF animatie

De Phenakistoscope wordt wel vergeleken met GIFjes, maar de phenakistoscope hield je in je handen vast. Je moest er zelf aan draaien en zoeken naar de juiste snelheid om de optische illusie van beweging te creƫeren. Na 2 jaar was de verrassing er af, waren er nieuwe uitvindingen die de aandacht opeisten en de phenakistoscope raakte uit de mode.

 

Phenakisto5

Voorbeelden uit de verzameling van Richard Balzer en D.I.Y

Bekijk meer voorbeelden bij AnOthermag.com: The Forgotten Art of the Phenakistoscope en Laughing Squid: Animated GIFs of 19th Century Phenakistoscope Animations. Enthousiast? Je kunt er heel gemakkelijk zelf een maken! Isaac Johnson laat zien hoe eenvoudig dat is in zijn Wonderful Phenakistoscope Demo.