Émile Gallé: Girandole Coloquintes

April 9, 2014 - Uncategorized

Photo by Alexandre Prévot on Flickr

Art Nouveau
Émile Gallé was een Franse glaskunstenaar en meubelmaker en een van de bekendste kunstenaars van de Art Nouveau-beweging in Frankrijk. Hij studeerde plantkunde en filosofie, leerde vervolgens glasbewerken in Meisenthal in Duitsland en ging daarna aan het werk in de glasfabriek van zijn vader. Daar kreeg hij de ruimte om zijn creativiteit de vrije loop te laten en hij experimenteerde eindeloos met het materiaal. Zo ontwikkelde hij hele nieuwe glasbewerkingstechnieken. 
De natuur vormde een grote inspiratiebron voor al zijn werk. “Our roots are in the depths of the woods- on the banks of streams and among the mosses” stond er op de deuren van zijn studio. Daarnaast was hij een sociaal bewogen mens en als overtuigd humanist organiseerde hij onder andere avondonderwijs voor arbeiders.
 
Gallé (1846-1904) werd geboren in Nancy, waar ook de glasfabriek van zijn vader stond en waar hij zijn hele leven zou blijven wonen. In 1901 richtte hij met een aantal andere kunstenaars de ‘École de Nancy’ op, een provinciaal samenwerkingsverband van kunstenaars en ambachtsmensen die in de Art Nouveau-stijl werkten. Na zijn dood werd de productie van de fabriek onder zijn naam voortgezet door zijn weduwe Harriet en een paar vaste medewerkers. Tot de fabriek in 1930 zijn deuren moest sluiten vanwege de financiële crisis en omdat de Art Nouveau-stijl tegen die tijd uit de mode was geraakt.   

Émile Gallé: Les Coprins, 1902

› tags: Ambacht / Creatief / Huis en Tuin / Kunst / Natuurlijk /