Tegenlicht over digitaal geheugenverlies

September 7, 2014 - Uncategorized

De indrukwekkende VPRO Tegenlicht reportage ‘Digitaal geheugenverlies’ gaat over het dreigende verlies van ons verleden. Boeken worden weggegooid en informatiedragers verouderen binnen 1 generatie. De informatie die wij nu hebben over ons verleden raakt kwijt.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/digitaal-geheugenverlies.html

Rondgang langs kritische denkers
‘Digitaal geheugenverlies’ is een avontuurlijke documentaire waarbij je gaandeweg pas gaat beseffen wat de werkelijke omvang van dit het archiveringsprobleem is. Het verhaal leidt langs verschillende gedachten
over dit onderwerp. De makers nemen je mee op bezoek naar onder andere het
Koninklijk Instituut voor de Tropen dat onlangs zijn collectie verloor
en de bibliotheek van Alexandrië, die deze collectie overnam.

Bevlogen bewakers 
Met nieuwe informatie wordt ondertussen ook steeds onzorgvuldiger omgegaan. Wat zich afspeelt in onze wereld bewaren we bijvoorbeeld op een groeiend aantal verschillende informatiedragers, die onderling geen informatie kunnen uitwisselen. Er zijn bitter weinig mensen bezig om structureel oude informatie over te zetten naar nieuwe media. Tegenlicht laat een aantal van hen aan het woord.
Zoals de bevlogen
ruimtevaarders die in een oud McDonald’s restaurant de eerste
beelden van de maan proberen af te spelen met stokoude N.A.S.A. apparatuur. En een internethistoricus die in een
oude bergschuur razendsnel nationale propagandawebsites download wanneer een dictator de macht verliest. 

Macht en manipulatie
Niet alleen de vluchtigheid van nieuwe media is verontrustend. Ook de macht van degenen die onze media beheren vormt een gevaar voor het behoud van bestaande kennis. Een gebrek aan kennis ondermijnt het vormen van nieuwe kennis en inzichten. En volgens Ismail Serageldin, directeur van de bibliotheek van Alexandrië, betekent het verlies van kennis over ons verleden ook het verlies van het besef van wie wij werkelijk zijn.

› tags: Boeken / Bouwen / Cultuur / Recensie / Tegenbeweging /