Francia Simon ontvangt Kindervredesprijs 2010

December 1, 2010 - Uncategorized

Francia Simon (16) uit de Dominicaanse Republiek was maandag in Nederland. Ze ontving in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs 2010. Die prijs kreeg ze omdat ze in haar geboorteland kinderen helpt om een geboortebewijs te krijgen.

Heel veel kinderen in dat land hebben geen geboorteakte.  Dat betekent dat ze niet naar school of naar de dokter kunnen gaan. En ook niet kunnen werken, reizen of verhuizen.

Een geboorteakte betekent dat je bestaat

Francia had zelf ook geen geboorteakte. Voor de wet bestond ze niet. Maar ze wilde graag naar school om te leren. Toen is ze gaan uitzoeken hoe ze een geboortebewijs kon krijgen. Dat is haar gelukt. Sinds een jaar is ze officiëel geregistreerd als inwoner van haar land. Daarom kon ze nu ook met een paspoort naar Nederland reizen. Toen ze wist hoe je je als kind kan laten registreren is ze andere kinderen gaan helpen. Dankzij Francia hebben nu al meer dan 130 andere kinderen ook hun geboorteakte gekregen. 

Kindervredesprijs voor moedige jongeren
De prijs bestaat uit een beeld en een geldbedrag van 100.000 euro om haar werk voort te zetten. De Kindervredesprijs is een initiatief van de stichting KidsRights, en wordt sinds 2005 uitgereikt. Dit jaar overhandigde Rigoberta Ménchu Tum uit Guatemala de prijs aan de winnares. Rigoberta was in 1992 de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Francia verklaarde na afloop dat ze nu met extra veel inspiratie teruggaat naar de Dominicaanse Republiek.

Jeugdjournaal 29 november 2010:

Bronnen

› tags: Jonge mensen / Tegenbeweging /